FAQ


Knäskoter ORTHOSCOOT NH1 och Roll-A-Bout

Var kan jag titta på Knäskoter?

I Stockholm finns ORTHOSCOOT att testa och hämta efter överenskommelse på Sophiahemmet, Stockholms Fotkirurgklinik på Valhallavägen 91.

Vad kostar det att hyra en knäskoter?

 

Vi hyr ut ORTHOSCOOT i minimum 4 veckor. Priset för 4 veckor inklusive alla avgifter (transport, serviceavgift och hanteringsavgift) är 5 178 kr, inklusive moms. Om du vill hyra ORTHOSCOOT längre tid än 4 veckor, vänligen kontakta oss för prisuppgifter!

Ifall du vill hämta ut produkten på egen hand, vänligen kontakta oss på förhand.

Vi hyr tyvärr inte längre ut Roll-A-Bout, men det går däremot bra att köpa en!

Hur får jag tag i en knäskoter?

Vi tillhandahåller ORTHOSCOOT NH1 med ensamrätt i Sverige. (Vi har också Roll-A-Bout knäskoter till försäljning, begagnade och nya.)

Hur underhåller jag en Knäskoter?

 

ORTHOSCOOT knäskoter NH1 är nyservad när du packar upp den ur transportlådan. Den bör, om du har den under en längre tid, servas varje halvår.

Roll-A-Bout knäskoter servas av dig själv efterhand. Utöver bromsjustering kan man behöva rensa hjulaxlarna från eventuellt skräp. I vissa fall är det enklast genom att skruva loss hjulet så att intrasslade snören och annat ludd kommer bort. Hjulen skall rulla lätt och är kullagrade i de stora hjulmodellerna. Smörjning rekommenderas när man sätter ihop Roll-A-Bout. Vi rekommenderar smörjfett/kullagerfett på styraxeln till SW-ATV-500 samt på de justeringsbara rören på de fällbara modellerna (de som kan tas isär för att ställa in för höger eller vänster bruk).

Vad ska jag tänka på mellan användare av knäskoter?

För ORTHOSCOOT NH1 är det inget särskilt att tänka på annat än att justera höjden till den användande personen.

För Roll-A-Bout använder man på knädynorna tygskydd  på vuxen modellerna och de bör liksom canvaspåsen tvättas i minimum 60 grader tvätt i samband med att knäskotern görs i ordning för ny användare.

Utöver det bör man tvätta av skotern med diskmedel och skölja ren den. (Hygien/bakterier osv.)

Hur fungerar bromsen på en knäskoter?

ORTHOSCOOT NH1 har en mycket effektiv skivbroms. Den fungerar på bakhjulet och är lätt att använda.

ORTHOSCOOT klarar inte trappor men en backe är normalt inget problem för bromseffekten.

På en ORTHOSCOOT är bromsen justerad och inställd innan du börjar använda den.

Roll-A-Bout är försedd med broms på bägge bakhjulen respektive ena bakhjulet beroende på modell. Bromsen är till för att minska/dämpa farten. Den är inte tillräcklig att stanna med i en brant backe utan man måste hjälpa till med sin friska fot. Man kan exempelvis ha den i hela tiden och skotern rör sig då trögt (parkeringsläge). Vid förflyttning i nedförsbacke måste man alltså hålla emot också med det friska benet. Bromseffekten är på bakhjulen och fungerar alltså bara om man har tyngden på. Anledningen att inte bromsa framhjulen är att man då skulle kunna tippa framåt. En Roll-A-Bout är inte lämplig i branta partier eller i trappor. Vid långvarigt användande kan man behöva justera bromsen på en Roll-A-Bout. Det finns längs bromsvajern justeringsanordningar där vajern kan spännas. På den fällbara modellen sitter detta vid själva bromsen, ungefär som en cykel. Man kan behöva en liten skiftnyckel och en tång att lossa justeringen med. På den styrbara modellen av Roll-A-Bout är bromsvajern delad och kan justeras gemensamt vid delningsstället med skruvrörelse. Även här kan man behöva en tång och en skiftnyckel för att lossa på justeringen. På den styrbara modellen kan man också justera bromsen invid hjulet. Detta kan vara nödvändigt om bromseffekten kommit att bli ojämn.

Varför inte använda kryckor eller rollator?

ORTHOSCOOT (och även Roll-A-Bout) är ett gånghjälpmedel som avlastar ditt underben eller din fot, samtidigt som Du har full rörlighet och kan utföra dina vardagssysslor utan hjälp från andra. Det är oändligt mycket mer vilsamt att kunna stödja på benet på den skadade sidan samtidigt som du avlastar den skadade foten.

Med kryckor kan Du få värk i handleder och axlar och Du kan också falla eller vricka dig. Med en vanlig rollator måste man hoppa fram vilket gör att den friska foten, höfterna och ryggen utsätts för stress och överbelastning.

Vid vilka besvär kan knäskoter vara till hjälp?

Knäskotern ORTHOSCOOT NH1 (och Roll-A-Bout) passar som gånghjälpmedel, när skadan sitter under knähöjd. Dessa tillstånd inkluderar hälsporre, sår vid diabetes, infektioner, frakturer, urled-vridningar, Charcot fot, avslitna senor i foten, fotvrickningar eller när en operation av underben eller fot utförts som gör att avlastning av foten är nödvändig.

Personer som har genomgått amputationer, har exempelvis Reumatoid Arthrit eller neuromuskulära problem med svaghet och oförmåga att hoppa på kryckor, har också hjälp av stabiliteten hos en ORTHOSCOOT NH1.

Hur använder man en knäskoter?

Den som är skadad/patienten placerar helt enkelt den skadade sidans underben, på knästödet och rullar på med ORTHOSCOOT NH1!

Knäskotern är designad för att Du ska kunna använda samma rörelser och muskler, som när Du går. När den skadade sidans underben vilar mot knästödet eller dynorna hänger foten fritt i luften. Med en hand på handtaget och med ett finger på handbromsen.

För att röra sig framåt är det bara att släppa på bromsen och använda den friska foten. ORTHOSCOOT NH1 svängs som en cykel ungefär.

(Samma gäller för Roll-A-Bout med styre. För att svänga med den hopfällbara QA-modellen, skiftar man över vikten på den friska foten, precis som man gör när man går. Därefter lyfter man framdelen på den hopfällbara Roll-A-Bout med ett finger och placerar den i den riktning man vill fortsätta.)


iWalk2.0

Kommer iWalk 2.0 gåkrycka att fungera för mig? Vilka är de fysiska begränsningarna?

Om du, som de flesta människor med fot eller underbensskador, är ordinerad att inte stödja på foten, då är troligen svaret ja! Men iWalk 2.0 liksom andra alternativ till konventionella kryckor, fungerar inte för alla. Innan du beställer en iWalk 2,0 krycka kan du läsa mer på webbplatsen här.

Finns det någon åldersgräns för att använda iWalk 2.0 ?

Det korta svaret är nej, det finns inga åldersgränser för användning av iWalk 2.0. I stället talar vi i termer av ”biologisk förmåga”.

I USA där iWalk2.0 föregicks av iWalkfree- kryckan d.v.s. 1:a generationens gå-krycka, rekommenderade man ett åldersintervall på 12-65 år för att använda gå-kryckan.
Men den nya iWalk 2.0 har ökad stabilitet och användarvänlighet, användning av ålder som en faktor är därför felaktigt diskvalificerande för många människor som kan använda enheten.

I stället för en åldersgräns använder vi oss av begreppet GRÄNSFÖRMÅGA. Vad betyder det här? ”GRÄNSFÖRMÅGA ” innebär att så länge du har en genomsnittlig styrka och genomsnittlig rörlighet innan din skada och du passar in i övriga parametrar som omfattas i ”Kan jag använda den?” är du en bra kandidat för iWalk 2.0. Det finns massor av människor över 65 år som har både genomsnittlig styrka och rörlighet och skulle fungera fint på enheten. Det finns också personer under 65 år som inte har en genomsnittlig styrka och rörlighet och som inte ska använda enheten. Det beror helt på vem personen och dennes förmåga är.
En bra tumregel är om du kan gå upp eller ned i trappan utan att kräva en ledstång för balans eller stöd, då kan du använda iWalk 2.0.

  • Harrison Ford med en iWalkFree2.0
    Harrison Ford
  • john
    John 72 år
Jag bär ett gips (eller en orthos). Kan jag fortfarande använda iWalk 2.0?

Ja! I själva verket gjorde man vad-bandet extra långt just för detta ändamål. Nästan alla användare är gipsade eller har ett stödförband (Ortos) men det finns några saker du bör veta.

Först och främst, kolla med din läkare. Den mest uppenbara begränsningen är att gips eller förband måste begränsas till underbenet, d.v.s. under knäet (du måste kunna böja knäet 90 grader för att använda iWalk 2,0 ).

Helst ska förbandet inte stödja mot knä- plattformen (men det är ok om det gör… vi kommer till det). Din läkare kan eventuellt göra förbandet lite kortare (om de vet att du tänker använda iWalk 2.0). Knä- plattformen är 12 inches lång (ca 30 cm) så om förbandet börjar 30 cm från framsidan av låret (med benet böjt i 90 grader) är det enkelt. För att hitta denna plats, knäböj på en stol eller pall så att benet är böjt 90 grader. Mät upp 30 cm från framsidan av låret, till din fot. Om förbandet är under denna punkt, då kan du bära iWalk 2.0 utan justeringar.

Om någon del av förbandet kommer att vila på knä – plattformen ska du mäta diametern på ditt förband på den plats där vad-bandet kommer att gå runt vaden. För att hitta denna plats, knäböj på en stol eller pall så att benet är böjt 90 grader. Mät upp 25cm från framsidan av låret till din fot. Om omkretsen på den punkten är större än 55cm, kan du fortfarande använda iWalk 2.0, men du bör kontakta oss innan du gör din beställning så att vi kan avgöra om iWalk 2.0 kommer att fungera för dig.

Du kommer också att vilja lägga till en extra kudde eller distans på knäplattformen. Detta är nödvändigt eftersom gipset kommer att lyfta baksidan av benet, plus det kommer att bli ett ”hack/steg” där det slutar och den bara delen av benet börjar. För att ta upp detta utrymme har vi upptäckt att en hopvikt handduk är en idealisk mellanlägg. Prova det först och se hur det fungerar för dig. Placera distansen direkt på knä – plattformen så att den kommer i kontakt med den bara delen av benet och voilá … du har anpassat din iWalk 2.0 för ett gipsat ben!

  • gips1
  • gips2
Kommer jag att skada mitt knä om jag använder iWalk 2.0 ?

Nej, det är en vanlig missuppfattning att du stödjer/knäar på knät, men det gör du inte. När du använder iWalk 2.0, kommer bara ditt underbens framsida i kontakt med knäplattformen (kanske borde vi ha kallat det underbensplattform?) När knäet är böjt 90 grader, är patellar (knäskåls) – regionen inte i kontakt med plattformen och kommer därmed inte bära någon direkt vikt när du använder iWalk 2.0.

Vad händer om jag köper en iWalk 2,0 och jag inte kan använda den?

Nästan alla kan använda iWalk 2.0, men om du har provat ditt bästa och det inte fungerar har du enligt svensk konsumenträtt returrätt. Den måste då ännu vara i nyskick och i oskadad kartong.

Kan jag gå uppför och nedför trappor med iWalk 2.0?

Ja. Att ta sig upp och ned för trappor på konventionella kryckor är farligt och ansträngande.

  1. Att gå i trappor med din iWalk 2.0 ganska enkelt vilket du inte kan göra med en knä-skoter eller lika enkelt med konventionella kryckor. Du kommer dessutom ha händerna fria att bära saker med om du har en IW2.0.
  2. Kom bara ihåg att ”iWalk nedför.” Detta innebär att när du gå upp för trapporna, kliver du med din friska fot först (lämnar iWalk nedanför) och när du gå nedför trappor, stiger du med iWalk först (och därmed sätt iWalk ner först).
  • trappor1
  • trappor2
Hur länge kommer min iWalk 2,0 att hålla?

Ingenting varar för evigt, men din iWalk 2.0 kommer att hålla en lång, lång tid … förmodligen mycket längre än den tid du behöver för att återhämta sig. De vanligaste delarna som slits ut är knäplattformens dyna, lårets sadel kuddar eller slitbane-gummi-foten. Men oroa dig inte. Reservdelar för alla de delarna av iWalk 2.0 finns tillgängliga från oss.

Kan jag använda olika skor med min iWalk 2.0?

Ja! Men om höjdskillnaden är mer än 1,5cm, kommer du att behöva justera höjden på knä plattformen och banden på låret. Lyckligtvis har vi tänkt på detta, så det går snabbt och enkelt att göra justeringar i höjd.

Kan jag använda korta byxor med iWalk 2.0 ?

Ja. Den speciella stoppning som används på din iWalk 2.0 är allergivänlig och FDA och CE-märkt för att komma i kontakt med huden.

Kan jag sitta ner när jag bär iWalk 2.0?

Ja, men du behöver gott om utrymme framför stolen för balk under ditt knä för att förlänga. Om detta är ett problem, har vi utformat iWalk 2.0 för att vara enkel och snabb att sätta på och ta av.

  • sitta1
  • sitta2
Jag har ett brutet ben i mitt underben. Kan jag använda en iWalk 2.0?

Oftast är svaret ja. Om det brutna benet är i foten eller ankeln, kan du helt säkert använda iWalk 2.0. Om du brutit din fibula (vadbenet) då är det också mycket troligt. Om du har en bruten tibia, så kan du förmodligen inte använda iWalk 2.0, men vi har sett många fall där detta fortfarande är möjligt. I samtliga fall där det finns brott på underbenet, måste du kontrollera med din läkare innan du använder iWalk 2.0.

Säljer ni ersättningskuddar för där underben och knä vilar på iWalk 2.0?

En liten minoritet av människor behöver förstärkning av stoppning under området strax under knäskålen. Du kan åstadkomma detta ett par olika sätt. Först kan du helt enkelt ta en tvättlapp eller liten handduk, vik den över ett par gånger och använda den ovanpå den befintliga stoppningen. Du kan också köpa en andra dyna och klistra direkt ovanpå den befintliga dynan.

Jag är en underbens (BK) amputerad. Kan jag använda iWALK2.0?

Absolut – i själva verket är iWALK2.0 en utmärkt vardags-lösning för amputerade som använder den i situationer när de inte vill ha sin benprotes. Exempel duscha, korta resor, på gymmet, stranden osv. iWALK2.0 används ofta som en protesutbildningshjälpmedel för nya amputerade som lär sig att gå på en protes eller för dem som ännu inte kan tolerera en protes. Dessutom, om din protes inte är tillgänglig, till exempel om den repareras, är iWALK2.0 ditt bästa substitut.

Ett utmärkande drag på  iWALK2.0 är att fästena för vadband är fria att glida framåt och bakåt på ”rails”, som är en integrerad del av sidan av knät plattform. Detta gjordes för att användaren ska kunna placera remmen på olika platser för olika situationer och förband. För amputerade är detta nyckeln eftersom funktionen tillåter en främre placering av bandet för att rymma stumpar så korta som 10 cm.

Mitt knä träffar den främre kanten av knä plattformen. Även om det finns stoppning gör det fortfarande ont. Vad kan jag göra?

För att maximera styvheten, är framkanten av knäplattformen, som sträcker sig mellan de två vertikala aluminiumrören avsedd att vara rak över den främre delen av knäplattformen. Vi har använt väl etablerade antropomorfologiska databaser för att säkerställa tillräckligt utrymme för knät, men i sällsynta fall kan knät komma i kontakt med övre kanten av detta avsnitt, vilket resulterar i obehag. Den bästa lösningen är att ta bort en del av detta material, eftersom det egentligen inte behövs – knäplattformen är mycket hård.

Så om kanten av knät plattform (som ligger mellan de två vertikala metallrören) är rakt över ditt knä, kan du helt enkelt ta bort en del material med hjälp av en fil, rasp, eller liknande. Vi är överens om att detta är inte helt elegant, men det löser problemet, och det kommer inte att skada din krycka alls. Bara ta bort en liten bit av materialet, med början i mitten, tills du har tillräckligt med plats så att knät inte längre kommer i kontakt. Det är enkelt, och bör inte ta mer än ett par minuter att utföra. Här är en bild för att visa detta.

Vi är ledsna att ålägga dig att göra denna ändring, men vi vill fortsatt hålla dig bekvämt iWalk-ing hela din icke-viktbärande period.

En annan lösning är att öka tjockleken av knä – plattformens dyna (den som man sätter underben och knä på). Detta lyfter benet och kan ge ytterligare utrymme som du behöver. Allt du behöver göra är att stapla den nya dynan ovanpå den gamla. Dynan levereras med ett skal och häft-lim, så installationen går snabbt och enkelt.

Täcks knäskydd av garantin?

Om området strax under knäskålen (skenbenets tuberositas) är ömt, prova att avvakta ett par dagar. De flesta människor som rapporterar inledande obehag tycker att det löser sig inom en dag eller två.

Om det inte fungerar har vi upptäckt att en andra dyna, som staplas ovanpå den befintliga dynan, löser problemet. Dynan är självhäftande, så dubbleringen går snabbt och enkelt. Så varför gör vi inte göra kuddarna tjockare? Vi kunde gjort det, men sambandet mellan benet och krycka är viktigt- eftersom din mänskliga fot inte längre är i kontakt med marken, får du känsel och kontroll från ditt underben, så ju mindre stoppning, desto bättre. Vi har funnit att vår 13mm pad är den bästa kompromissen för de allra flesta människor En storlek passar alla är praktiskt taget omöjligt, så lyckligtvis kan man köpa en extra kudde som en snabb, enkel, billig fix. Om du vill kan du vika upp en vanlig handduk och uppnå samma sak, men det kommer inte att vara lika elegant.

Min iWALK2.0 är hal på mina trägolv, är detta normalt?

Gummit som vi använder i våra trappsteg är ungefär samma hårdhet som slitbanan på en tennissko, och har motsvarande grepp. Som sagt, till skillnad från en mänsklig fot, har inte iWalk – foten samma fina motorstyrning eller förmågan att böjas vid ankeln. Därför kommer ytan som skapas av vår krycka inte motsvara den mänskliga foten, och eftersom dragkraft och yta är relaterade, kommer en iWalk -fot, trots liknande material, ha mindre grepp än en människofot. Hårda, hala ytor såsom kakel, polerat hårt trä, marmor, etc., är särskilt i vått tillstånd hala och med fallfaror alldeles oavsett skodon, inklusive iWALK2.0. Dessa ytor är också mycket hala för konventionella kryck -spetsar, vilka har ännu mindre yt-area och styrs av armar, inte ben.

Så kan en iWALK2.0 glida på hårda, hala underlag? Ja självklart. Men det kan en vanlig sko också, och framför allt, en konventionell krycka. Tips: Precis som med vanliga skor, måste försiktighet iakttagas på halt underlag, speciellt när det är vått. Försiktighet och gott omdöme måste vara din guide i sådana situationer.

Ett tips vi kan ge är att om iWALK2.0 är helt ny, kan du aktivt rugga upp botten av kryckans ände ( det röda) . Detta åstadkoms vanligtvis snabbt vid normal användning. När slitbanan lämnar tillverkningsformen, kan ytan vara alldeles slät och jämn, och precis som slipning av en träbit för att göra så att färgen häftar, kan en aning yt-ojämnhet hjälpa i glidskydd för iWALK2.0 slitbanan. Så om din iWALK2.0 känns hal på alla ytor, prova att sandpappra upp den lite och prova därefter att gå med den igen.

Mitt lår är större än 64cm maximum. Kan jag fortfarande använda iWALK2.0?

65 cm omkrets högst upp på låret är den mesta som vi vill rekommendera av följande skäl. För det första, och viktigaste, storlek utöver de 65 cm maximimått gör det svårare att dra åt remmarna så mycket som är nödvändigt för korrekt funktion . För det andra kan snabbspännena på banden inte fungera optimalt eftersom du inte kan lossa banden tillräckligt för att möjliggöra enkel in- och urkoppling. Vi har sett människor som använder iWALK2.0 med upp till en 70 cm lår, men du måste vara medveten om och acceptera eventuella funktionella kompromisser.

Jag har använt iWALK2.0 i 3 månader och knädynan blir något obehaglig, vad kan jag göra för att lösa detta problem?

Lösningen är att ersätta stoppningen, vilket är enkelt och billigt. Den genomsnittliga personen använder iWALK2.0 under 3-6 veckor, och stoppningen håller längre än så, men inte alltid. Det finns också en liten andel av befolkningen som har ett utsprång i skenbenet just nedanför knät, och för dessa människor kan det området av dynan precis bakom knäet komprimeras (tryckas ihop) ganska snabbt. I dessa sällsynta fall, är lösningen en andra dyna och helt enkelt stapla den ovanpå den första. Ersättnings-dynan är självhäftande.

Kontaktytan mellan användaren och krycka är väsentlig för känsla och kontroll. Om kryckan inte hade utfyllnad, skulle den fungera ännu bättre, men naturligtvis, skulle det vara mycket obehagligt. För mycket stoppning skulle stänga av gränssnittet mellan krycka och användaren, och även om det ökar komforten, minskar känsla och kontroll. Vi har arbetat hårt för att hitta den optimala kompromissen mellan komfort och kontroll, vilket är anledningen till att vår stoppning inte är tjockare. Men för de sällsynta fåtal, där utfyllnaden inte är tillräcklig, så kan extra stoppning vara nödvändigt.